Veronika

  • Veronika
Razpoložljivost:
Na zalogi
Šifra:
knjiga
Cena
5,00
Ni še ocenjeno Napiši mnenje

Opis

Kratki roman Veronika je ljubezenski roman sodobne mlade generacije. Pripoveduje o občutljivem in čustvenem dekletu, ki zori v svojo življenjsko zrelost s krizo ljubezenskega zaročaranja.

Pripoved je uokvirjena s situacijami urbanega življenja, s poudarjenim sporočilom o njegovem razčlovečevalnem hladu, kateremu pisateljica išče nasprotje in rešitev v prvinskem, vseobsegajočem čustvovanju in sočustvovanju.

Veronika je študentka, z bolečimi dekliškimi doživetji in tenkočutnim sprejemanjem sveta označena mlada ženska. Njena ljubezen je njeno bistvo in njena edina lastnost, od katere je odvisno vse njeno delovanje v pripovedi, predvsem pa njeno duševno stanje, ki se pod težo dvomov vase in ljudi začenja razkrajati ter preraste v hudo duševno stisko, iz katere se le počasi in krčevito trga in se v želji po polnem življenju vrača med ljudi.

Veronikine blodnje, ki zajemajo del osrednje pripovedi, obkroža razumevanje in skrb pa tudi radovednost in brezbrižnost, pri čemer pisateljica z dobro opazovalno ostrino portretira tudi obrobne osebe v Veronikini zgodbi. Ker se osrednja pripoved fabulativno ne zapira v dokončen izid Veronikine krize, temveč jo le nakaže, pisateljica dopolni sporočilo njene zgodbe z nizom zaključnih scen, lahko bi rekli fragmentov iz vsakdanjosti življenja žene in družine, kjer je povsod, v vsakem od teh fragmentov, zaznavna prisotnost Veronikinega življenjskega problema - problema ženskosti, ki je dozorela in se po svoje izoblikovala iz boleče občutenih dekliških sanj. Snov in sporočilo romana, kakršno daje roman Veronika, je razmeroma redko zaslediti v sodobnem slovenskem pripovedništvu, kot je tudi sicer redko zaslediti aktualne življenjske teme. Tako bo pripoved o Veroniki prav zaradi tega in tudi zaradi svoje neposredne in prisrčne pripovedi pritegnila bralca, verjetno še posebej dekliški svet.

- Helga Glušič


Knjiga
Avtor Gitica Jakopin
Jezik Slovenski
Letnik 1980
Ohranjenost Dobra
Opis ohranjenosti Dobro ohranjena knjiga brez oznak besedila. Na robovih knjige je veliko porumenelih madežev. Platnice so potemnele. Listi v knjigi so čisti. Ovitek je obrabljen, notranja stran ovitka zadnje platnice je malo zvita / valovita. Prvi in zadnji list imata potemnele robove od ovitka.
Št. strani 201
Velikost 21 cm
Vezava Trda
Založba Mladinska knjiga
Napiši mnenje

Ne pozabite na te izdelke