Lorna Doone

  • Lorna Doone
Razpoložljivost:
Na zalogi
Šifra:
knjiga
Cena
Izdelka ni več na zalogi
Ni še ocenjeno Napiši mnenje

Opis

Angleški pisatelj in pesnik iz 19. stoletja Richard D. Blackmore (1825 - 1900) je poleg dveh manj pomemlmih pesniških zhirk napisal vrsto romanov, s katerimi se je uvrstil med klasike angleške literature prejšnjega stoletja. Večina njegovih romanov je na enaki umetniski višini kakor njegova mojstrovina, exmoorska romanca "Lorna Donne", ki je izredno razgibana, v bistvu resnična zgodba o ljudeh iz zahodnoangleške pokrajine Exmoor. Stvarno, resnično plat dogajanja pa pisatelj učinkovito preoblači v romantičnost ter svojo pripoved lepša s poetičnim izrazom, kar posebej priteguje bralčevo pozornost, mu vzbuja domišljijo ter ga žene v podoživljanje pustolovščin, ki jih uganjajo protagonisti romana.

Bralec že takoj na začetku romana tako rekoč pade v mračno dolino goratega Exmoora, iz katere se širijo grobost, umori in požigi, ki prizadevajo okoliške kmete. V njej namreč žive surovi izobčenci in zločinci Dooni, ki jih vodita sir Ensor in njegov grobijanski sin Carver. Mlad sosed John Ridd ima dovolj razlogov, zaradi katerih sovraži Doone. Najprej in predvsem zaradi tega, ker so mu zahrbtno ubili očeta. Njegova mržnja ne splahni niti tedaj, ko se sreča z lepo Lorno Doone, se zaljubi vamjo, jo iztrga iz rok surovih Doonov ter popelje na svoj dom. Sledijo prizori nevarnih zapletov in krvavih pustolovščin, toda John Ridd ostane trden v svoji ljubezni.

Kaj roman "Lorna Doone" povzdiguje v veliko romanco, knjigo, ki jo iz roda v rod na tisoče in tisoče ljudi z veseljem bere v izvirniku in številnih prevodih, čeprav je roman prvič izšel že leta 1869? Ker je tako življenjsko resnična, čudovita in preprostaa a hkrati romantična, ker zanimivo pripoveduje o krutih dejanjih izobčencev Doonov, o telesni in duhovni lepoti nesrečne deklice Lorne, odrasčajoče med njimi, o preprostem a dobrem in plemenitem Johnu Riddu in o njegovi herkulski moči, o premetenih potegavščinah in držnih junaštvih prikupnegan rokovnjača Toma Faggusa... Ljudje baje še dandanes obiskujejo mestece Bagworthy Water v Exmooru na zahodnem Angleškem, da bi spoznali in podoživeli ozadje dogodkov in pustolovščin iz veličastne romance, v kateri se je rodila tako čista in trdna ljubezen.

Knjiga
Avtor Richard D. Blackmore
Jezik Slovenski
Letnik 1983
Ohranjenost Dobra
Opis ohranjenosti Dobro ohranjena knjiga brez oznak besedila. Potemnela. Hrbet knjige je nagnjen. Ovitek je na hrbtu svetlejši.
Št. strani 380
Velikost 21 cm
Vezava Trda
Založba Pomurska založba
Napiši mnenje